top of page

En toen werd het stil......., maar samen staan we sterk


De ingrijpende maatregelen van het Nederlandse kabinet tegen de verspreiding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor de culturele en creatieve sector. Musea en theaters zijn gesloten en festivals geannuleerd. Zelfstandige kunstenaars en zzp-ers in de culturele sector verliezen hierdoor hun inkomen, organisaties missen (publieks-)inkomsten. Ook de amateursector zal het gaan merken, bijvoorbeeld de muziekverenigingen aangesloten bij SSWM en dus ook wij, Kunst en Vriendschap.

De eerste schade als gevolg van de coronacrisis voor culturele verenigingen, zoals muziekverenigingen en koren, is naar verwachting nu al minimaal 12 miljoen euro. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie die twee weken geleden is gehouden door de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie), Koornetwerk Nederland, Raad van 12 (Provinciale instellingen voor Kunst en Cultuur) en LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst). Ruim 5000 mensen, waarvan het overgrote deel verenigingsbestuurders, hebben in vier dagen een vragenlijst ingevuld. Maar bij het invullen van de vragenlijst was nog niet bekend dat het verbod op evenementen verlengd zou worden tot 1 juni. Daardoor is de verwachting dat de schade voor de verenigingen veel verder oploopt omdat nu ook de talloze passieconcerten en activiteiten rond 75 jaar vrijheid niet doorgaan.

Amateurkunstverenigingen en andere initiatieven hebben massaal uitvoer gegeven aan de maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. Alle verenigingen hebben hun repetities, lessen, concerten en evenementen stopgezet. Dit heeft directe gevolgen voor een grote groep artistiek begeleiders en docenten. Een deel kan worden doorbetaald, een ander deel niet. Op dit moment lijdt meer dan de helft van de verenigingen schade.

Het bestuur van harmonie Kunst en Vriendschap denkt dat dit een uitgelezen moment is om de handen ineen te slaan en dat we als SSWM een duidelijk signaal af moeten geven aan de gemeente Wijchen, om rekening te houden met de zorgen van de muziekverenigingen en coulant te zijn wat betreft de financiële ondersteuning. Hoe onze zorg wordt geformuleerd naar de gemeente en hoe de wens om financiële steun wordt verwoord is aan de stichting, maar wij vinden dat dit een situatie is waarvoor SSWM is opgericht. Als de Wijchense muziekverenigingen als een blok hun zorg naar de gemeente verwoorden heeft dat veel meer impact als een brief van een enkele vereniging. Hopelijk levert het wat op en kan het onze zorgen wegnemen.

Gekenmerkte Berichten
Recente Berichten
Archief
Zoeken met Labels
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page