top of page

Gelderlander 15 mei: Een eeuw oud, maar eeuwig jong


Muziekvereniging Kunst en Vriendschap uit Balgoij bestaat honderd jaar. Het is nog steeds een levendige en gemêleerde club.

'Eeuwig jong' is de slogan die de honderdjarige muziekvereniging van Balgoij gebruikt bij de viering van het jubileum. ,,Waarschijnlijk niet erg origineel, maar hij past wel heel goed bij onze muziekvereniging", zegt voorzitter Piet van Erp. Komend weekend is het feest in Balgoij, want dan viert Kunst en Vriendschap het feit dat de club een eeuw geleden is opgericht. Op het programma staan een receptie, een reünie, en een jubileumconcert met een markant slot in de vorm van de première van een speciale compositie. Van Erp is een kenner van de historie van de vereniging: ,,Kunst en Vriendschap is een levendige vereniging. Het harmonieorkest, de slagwerkgroep en de jeugdgroep, alles bij elkaar genomen hebben we 75 leden. Die komen niet alleen uit Balgoij, maar ook uit Wijchen en zelfs Nijmegen. Kunst en Vriendschap doet haar naam eer aan. Het is al heel lang een behoorlijk ambitieuze vereniging, waarbij de kunst van het muziek maken echt vooropstaat, maar dat doen we in een cultuur waarin het gaat om vriendschap, gezelligheid en gemoedelijkheid." Van Erp (63) is sinds 2002 voorzitter van de jubilerende club. Hij woont vanaf 1991 in Balgoij. ,,Het dorp heeft zo'n 690 inwoners. Je zou verwachten dat de mensen in zo'n kleine plaats erg naar binnen zijn gekeerd. Maar mijn ervaring is dat je heel snel wordt geaccepteerd. Balgoij is een heel open en tolerante gemeenschap." Jong en oud maken van Kunst en Vriendschap een gemêleerde club. ,,De meeste leden van onze verenigingen sterven in het harnas en die begraven we ook. Op die momenten is de saamhorigheid onder de leden heel groot."

Eerste optreden

Twintig 'Balgoyse minse' stonden in 1919 aan de wieg van Kunst en Vriendschap. Het eerste optreden op een festival in Grave, een jaar later, was een groot succes. Maar in 1924 was het crisis. De repetities werden zeer slecht bezocht en voor de groep stond een ongemotiveerde dirigent. Een feest zorgde voor herwonnen levenskracht. ,,Natuurlijk hebben we, net als andere verenigingen met een lange geschiedenis, pieken en dalen gekend. Maar als je dieptepunten hebt gehad, kun je nog meer genieten van de hoogtepunten. Tot die hoogtepunten behoren de concoursen waaraan Kunst en Vriendschap een keer of 25 heeft deelgenomen. De leden komen elke week samen om te repeteren. Maar uiteindelijk gaat het om het optreden." Tot vijftien jaar geleden heeft Kunst en Vriendschap deelgenomen aan zogenoemde federatieconcoursen. ,,Toen hebben de leden aangegeven dat ze die concoursen niet meer iets van deze tijd vonden. We doen tegenwoordig themaconcerten en projecten. De muzikanten dachten aanvankelijk dat die optredens minder inspanning zouden kosten, maar de voorbereiding op een groot concert, zoals we twee jaar geleden hadden in 't Mozaïek in Wijchen met het programma Brel & Brass, kost enorm veel tijd." Het jubileumconcert wordt een terugblik op de afgelopen honderd jaar. ,,We eindigen met het spelen van een nieuw muziekwerk dat componist Jan Bosveld voor ons gemaakt heeft. In het stuk komt ook een aantal elementen van het dorp Balgoij aan de orde, zoals de dijk met zijn knotwilgen. Deze compositie brengt voor ons de vereniging in herinnering en is in de toekomst bij concerten ons visitekaartje."

Gekenmerkte Berichten
Recente Berichten
Archief
Zoeken met Labels
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page