top of page

DrumExperience 2016-2017 afgesloten met fantastisch optreden tijdens Balgoyse kermisSlagwerk is een essentieel onderdeel van elk harmonie- of fanfareorkest. Er zijn ook slagwerkgroepen actief in de gemeente Wijchen, waaronder de drumband van harmonie Kunst en Vriendschap uit Balgoy. Samen met het Cultuurknooppunt Wijchen werd medio 2016 een slagwerkproject opgezet. De vakdocent die de lessen verzorgd was Henry Janssen (Drumschool & Slagwerkopleiding Balgoy). Titel van het project was DrumExperience. Start van het project was september 2016 en het project werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van de drumband en alle slagwerkleerlingen op 10 september 2017 (Balgoyse kermis). Tijdens de lessen in de periode november 2016 – september 2017 werd kennisgemaakt met de basisvaardigheden van het drummen, de verschillende slagwerkinstrumenten en hoe je deze mag/kunt bespelen. Het primaire doel van DrumExperience is interesse opwekken voor muziek, met name slagwerk, bij leerlingen van de basisscholen. Doelgroep: groep 6, 7 en 8 van de basisschool. Secundaire doelen zijn: 1) Slagwerkers opleiden voor onze eigen vereniging Kunst en Vriendschap, maar ook voor de andere muziekverenigingen in de gemeente Wijchen. Ons valt op dat er een tekort aan slagwerkers is bij verenigingen in de regio. Wij krijgen regelmatig de vraag om slagwerkers uit te lenen. 2) Behalve de muzieklessen ook een slagwerkspektakel organiseren; een unieke kans voor startende jonge muzikanten, die hen extra zal motiveren. 3) De gekozen methode om te werken naar een grote uitvoering na 3 jaren en veel interactie met de leerlingen tijdens het leertraject (optredens bij concerten en inzet bij niet-muzikale activiteiten van de vereniging zal volgens ons voor binding zorgen tussen leerlingen/ouders en vereniging en de kans vergroten dat leerlingen ook kiezen voor het lidmaatschap van de vereniging.

De mogelijkheden van een muziekproject voor basisschoolleerlingen, gefocusseerd op slagwerkonderwijs werd in de eerste helft van 2016 uitvoering besproken in het bestuur van Kunst en Vriendschap. Er werd ook overleg gepleegd met de drumbandleden en met dirigent Henry Janssen, die ook werd gevraagd als vakdocent voor de lessen. Op basis van dit overleg werd besloten tot de aanvraag met als titel Drumexperience.

In de weken na de toekenning werd wervingsmateriaal gemaakt, waaronder een promofilmpje. In drie sessies op drie basisscholen (ca 200 leerlingen) werd door de voorzitter van Kunst en Vriendschap en de vakdocent in een voordracht geprobeerd om leerlingen geïnteresseerd te krijgen voor slagwerkmuziek.

Na de wervingsactie werd gestart met 10 kennismakingslessen in de week na de herfstvakantie op woensdag 2 november. Locatie van de lessen was Dorpshuis ‘t Ballegoyke, Boomsestraat 2-B, 6613 AH Balgoij. Onze verwachting is dat het aantal aanmeldingen zal stijgen als het project meer naamsbekendheid krijgt o.a. door aanwezigheid bij Wijchen Muziek.

Na 10 kennismakingslessen van 0,5 uur werd door vakdocent en afgevaardigde van Kunst en Vriendschap geëvalueerd. Ook werden de ouders en leerlingen gevraagd naar hun ervaringen en kon er voor een vervolg gekozen worden van 20 lessen. Het vervolg startte op woensdag 1 februari 2017. Methode en lesboek (Basisboek voor de lessen in Snaredrum Studies A van Tom Lamers en Hugo Masselink) werden uitgekozen.

Natuurlijk werd er ook opgetreden en werden de leerlingen waar mogelijk betrokken bij activiteiten van de vereniging. Tijdens de Balgoyse kermis op 10 september 2017 was het hoogtepunt met een gezamenlijk optreden van de drumband met alle leerlingen. Dit was ook de kennismaking met een groot Balgoys publiek dat erg enthousiast was over de aanwas en het plezier bij de jonge en ook de ervaren drummers. Beelden van dit optreden kun je vinden aan het begin van dit bericht en op Facebook.

Gekenmerkte Berichten
Recente Berichten
Archief
Zoeken met Labels
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page